Assortiment

Op onze kwekerij heb je een ruime keuze aan vaste planten voor in de tuin. Het assortiment bestaat hoofdzakelijk uit:

 

  • Biologische vaste planten;
  • Een wisselend assortiment aan biologische kruiden en kleinfruit;
  • Biologische potgrond, tuinaarde en mestcompost van Bio-Kultura.

Plantenlijst

Op onze kwekerij hebben we een ruim assortiment aan vaste planten. De moederbedden, van waaruit vermeerderd wordt, zijn ook te bezichtigen. Op onze plantenlijst, hiernaast te downloaden, staan op alfabetische volgorde alle planten die wij momenteel in ons assortiment hebben. Deze lijst garandeert helaas niet dat we alle soorten gedurende het hele jaar op voorraad hebben. Wegens drukte kunnen soorten tijdelijk op zijn. Met vragen hierover kun je ons het beste per e-mail bereiken: planten@kwekerijvanhoutum.nl

Wij hebben geen prijslijst, maar veruit de meeste planten op onze kwekerij kosten €3,00. Staan ze in een grotere potmaat, dan is dit soms wat hoger. Wij adviseren 5 tot 7 planten per vierkante meter. Zo kun je ongeveer uitrekenen wat je kwijt zult zijn voor een nieuwe border. 

Op de kwekerij staat het assortiment op hoogte gesorteerd. Als je een lijstje met planten maakt, is het dus handig om de hoogte erbij te schrijven. 

 

Download
Plantenlijst 2023 excel Kwekerij van Houtum
Plantenlijst 2023 excel Kwekerij van Hou
xlsm Bestand 75.1 KB

Belangrijke Eigenschappen

 

Ons assortiment moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Allereerst bekijken we de eigenschappen van de plant. Denk hierbij aan:

  1.  Sterkte: de plant moet weinig ziektegevoelig zijn en winterhard.
  2. Bloei en habitus: is er een toegevoegde waarde van blad, bloem, stevigheid en hoogte?
  3. Bruikbaarheid: woekerend of te fragiel, uitzaaien (kan zowel negatief als positief zijn).
  4. Solitair of juist in combinatie en bodembedekkend?
  5. Vermeerdering: zaaien en scheuren hebben onze voorkeur, maar we stekken ook.
  6. Van waarde voor insecten en andere dieren.

Naast bovenstaande eigenschappen houden we in ons assortiment ook rekening met combinatiemogelijkheden, diversiteit in standplaatsen, hoogtes en bloeitijden van onze vaste planten. Ook geschiktheid voor vlinders, bijen, andere insecten en vogels is van groot belang.

 

Als laatste kijken we naar het feit of we de plant zelf leuk vinden. Deze moet iets toevoegen aan onze visie op tuin en natuur. Dit geeft ons ook het enthousiasme om altijd op zoek te zijn naar geschikte nieuwe soorten. Per jaar worden er tussen de 50 en 100 nieuwe soorten getest en meestal blijven er dan 10 tot 15 geschikte soorten over. Ons assortiment is met zo’n 700 soorten altijd zeer ruim én continu in beweging.


Weelderige borders

In het algemeen zijn de vaste planten die wij kweken weelderig van vorm; hierdoor krijgt een border een natuurlijke uitstraling en vullen de stevige en wevende planten elkaar prachtig aan. Onze borders zijn fijne plekjes voor vlinders, bijen, andere insecten en vogels om te eten en te rusten. De bloeitijd is grotendeels van maart tot november.

 

Vind je het leuk om zelf een border uit te zoeken? Ga dan van het voorjaar tot en met het najaar geregeld naar de kweker. Je ziet dan namelijk de bloeiende planten in de juiste tijd en hoogte en krijg je een doorbloeiende border. Deze optie is meestal niet aanwezig in de tuincentra; daar wordt er in de kassen veel voorgetrokken. Hierdoor krijg je geen reëel beeld van wanneer welke plant hoort te bloeien. 

 

Download
Tips voor het samenstellen van een border
Het samenstellen van een border.pdf
Adobe Acrobat document 16.2 MB