Assortiment

Op onze kwekerij heb je een ruime keuze aan vaste planten voor in de tuin. Het assortiment bestaat hoofdzakelijk uit:

  • Biologische vaste planten
  • Biologische kruiden
  • Biologische rozen 
  • Biologische potgrond, tuinaarde en mestcompost

Bekijk onze plantenlijst 2020.

Belangrijke eigenschappen

Ons assortiment moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden komen voort uit een jarenlange ervaring van zowel kweker als beplantingshovenier.

Als kweker bekijk ik de eigenschappen van de plant. Denk hierbij aan:

1- Sterkte; de plant moet weinig ziektegevoelig zijn en winterhard.
2- Bloei en habitus; is er een toegevoegde waarde van blad, bloem, stevigheid en hoogte.
3- Bruikbaarheid; woekerend of te fragiel, uitzaaien (kan zowel negatief als positief zijn).
4- Solitair of juist in combinatie en bodembedekkend.
5- Vermeerdering; zaaien en scheuren hebben onze voorkeur, maar als het niet anders kan, wordt er gestekt.

Naast bovenstaande eigenschappen kijk ik in ‘mijn rol’ als beplantingshovenier in ons assortiment ook naar de combinatiemogelijkheden en de diversiteit aan standplaatsen, hoogtes en bloeitijden van onze vaste planten. Ook geschiktheid voor vlinders, bijen, andere insecten en vogels is van groot belang. Als laatste, maar niet onbelangrijkste, voorwaarde kijken we naar het feit of we de plant zelf leuk vinden. Deze moet iets toevoegen aan hoe wij naar natuur en de tuin kijken. Dit geeft ons ook het enthousiasme om altijd op zoek te zijn naar geschikte nieuwe soorten. Per jaar worden er tussen de 50 en 100 nieuwe soorten getest, wij hopen dat er dan 10 tot 15 geschikte soorten overblijven. Ons assortiment, en daarmee uw keuze, is dus altijd zeer ruim. Maar ons assortiment is dus ook altijd in beweging, dat maakt het wel zo interessant.

Weelderige borders

In het algemeen zijn de vaste planten die wij kweken weelderig van vorm, waardoor een border een natuurlijke uitstraling krijgt en de stevige en wevende planten elkaar prachtig aanvullen. Dit is dan ook een border waar vlinders, bijen, andere insecten en vogels een plekje kunnen vinden om te eten en te rusten. De bloeitijd is grotendeels van mei tot november, maar voor de vroege bloei kunnen eventueel bollen worden gezet. Op de kwekerij treft u borders en moerbedden aan ter inspiratie. 

Enkele tips om een mooie border te creëren:

1. De plaats van de border

Midden in de tuin, waar nu meestal het gras is, is vaak het meeste licht en blijven planten beter staan. Eigenlijk een ideale plek voor een border. Is dit niet mogelijk, dan is het handig om naast de heg of schutting een pad te leggen (kan onverhard, denk bijvoorbeeld aan houtsnippers) en dan pas de border. Hierdoor hebben de heg en de border minder last van elkaar en is het onderhoud steeds makkelijker. De achterzijde van de border is immers makkelijker te bereiken.

2. Verzorging van border

Planten wonen in de grond en de verzorging hiervan is zeer belangrijk. Een plant functioneert het beste in samenwerking met schimmels en bacteriën die ervoor zorgen dat een plant in de juiste balans en gezondheid kan opgroeien. Het jaarlijks compost toevoegen, zeker bij zandgrond, is zeer belangrijk voor het bodemleven en het vochthoudend vermogen. Daarnaast zorgt het uiteraard voor de voeding van de planten. Kijk voor meer informatie over compost en bodemverzorging op www.bio-kultura.nl.

3. Standplaats (zonlicht en schaduw) van de border

Verder is het belangrijk om te weten wat het verschil per standplaats is. En dan vooral met het oog op de hoeveelheid zonlicht. Dit heeft namelijk grote invloed op de keuze van planten op die plek. Bij een zonneborder is dit vaak wel duidelijk. Maar tussen halfschaduw en schaduw is dit moeilijker te bepalen. Een border wordt vaak te snel bestempeld als een ‘schaduw-border’. De keuzemogelijkheid in planten wordt hierdoor beperkt. Dit is jammer omdat dergelijke borders juist vaak vallen onder de ‘halfschaduw-borders’. Een halfschaduw plek kan misschien geen zon vangen, maar wel voldoende licht. Door dat noodzakelijke licht is er planttechnisch dus al veel meer mogelijk. Kortom, wees bewust van de hoeveelheid licht die de border krijgt en doe deze border niet te snel af als schaduw-border. 

Vindt u het leuk om zelf een border uit te zoeken, ga dan iedere maand vanaf mei naar de kweker. U ziet dan de bloeiende planten in de juiste tijd en hoogte, waardoor u in september een doorbloeiende border heeft met de bloemen die u leuk vindt. Deze optie is meestal niet aanwezig in de tuincentra, waar veel in kassen wordt voorgetrokken. Hierdoor krijgt u geen reëel beeld wanneer welke plant staat en hoort te bloeien. Dit geeft een tegennatuurlijk beeld.

Wanneer u advies wilt over uw tuin dan helpen wij u graag. Dit kan zowel op de kwekerij als bij u thuis. Via het contactformulier kunt u ons bereiken.

Ons assortiment moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden komen voort uit een jarenlange ervaring van zowel kweker als beplantingshovenier. 

 

Veel gestelde vragen

Heeft u een vraag? Misschien vindt u het antwoord in onze rubriek "veel gestelde vragen". Of neem contact met ons op via het contactformulier

Beplanting & Advies

Heeft u een vraag omtrent de inrichting en beplanting van uw tuin? Dan kunt u een aanvraag doen via ons invulformulier. 

Bio-Kultura

Biologische potgrond, tuinaarde en mestcompost. Met deze producten werken we op de kwekerij. De producten van Bio-Kultura zijn ontwikkeld, getest en verkrijgbaar op de kwekerij.