Het ontstaan

Jan van Houtum is ooit begonnen als hovenier met daarnaast, voor eigen gebruik, een kleine kwekerij. Hij startte met het kweken, omdat de vaste planten die hij graag in tuinen gebruikte vaak niet op voorraad waren. Ook de kwaliteit van de planten liet regelmatig te wensen over – om nog maar te zwijgen over het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

 

In 1995 kregen Jan en zijn vrouw Gertrude de mogelijkheid om het huidige stuk grond, toen nog een kerstbomenkwekerij, te kopen. Hier hebben zij in de loop der jaren de kwekerij opgebouwd. Ook de drie kinderen, Mathijs, Reinier en Marcelle, werken al jaren mee in het bedrijf en zien het als een voorrecht om bij te dragen aan het behoud van deze speciale plek.


Kwekerij van Houtum ligt tussen Driebergen en Doorn in het Langbroekerweteringgebied en is omringt door een prachtig stiltegebied.

Onze uitgangspunten

Een aantal uitgangspunten zijn voor ons essentieel bij het kweken van vaste planten:

 1 - Het biologische aspect

Wij gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en onnatuurlijke groeiversnellers. Dit zorgt voor een rustige en evenwichtige groei van planten met een grote diversiteit, zodat ziekten en plagen nauwelijks kans krijgen. En als een plant te ziektegevoelig is, kweken wij deze niet. 

 

2 - Een divers en gezond assortiment

Met zorg kiezen wij voor een gezond en sterk assortiment dat vermeerderd wordt van en uit de eigen planten. Onze moederbedden zijn dan ook zeer de moeite waard om doorheen te lopen en inspiratie op te doen. Op de kwekerij is er dankzij het werken met moederbedden een ruime selectie van bijzondere planten beschikbaar. Bekijk hier onze plantenlijst.

 

3 - De kwekerij moet een inspiratiebron zijn 

Tuinen zijn een natuurbeleving! De invulling hiervan moet ervoor zorgen dat je je verbonden voelt met de plaats waar je nu woont. Onze kwekerij is daarom niet alleen een plek waar je advies kunt inwinnen en planten kunt kopen; het is boven alles een inspiratiebron voor je eigen tuin.

 

4 - Een bewust gekozen eigen assortiment 

Wij kweken alleen planten waar we zelf iets mee hebben. Hierdoor is het assortiment als geheel op elkaar afgestemd en combineren gaat als vanzelf. Wij houden van sterke en weelderige planten waarbij bladvorm, bloei, standplaats, insectvriendelijkheid en diversiteit belangrijke factoren zijn. Het biologisch en evenwichtig kweken van de planten staat hierbij voorop.

 

Het resultaat?

Door een inrichting waarbij de ecologische aspecten vooropstaan, is er op de kwekerij een evenwicht ontstaan waarbij niet alleen de planten zich goed ontwikkelen, maar ook veel vogels, vlinders, kikkers en ringslangen hun plek hebben kunnen vinden. Zelfs het ijsvogeltje zien wij zo af en toe rondvliegen. Dit maakt de kwekerij een extra fijne plek om te zijn en te werken.

 

Advies

Je kunt bij ons niet alleen terecht voor het aanschaffen van planten, maar zeker ook voor inspiratie en advies. Wil je hier meer over weten, lees hier meer. Over hoe wij werken en hoe je een bezoek aan onze kwekerij het beste kunt voorbereiden, lees je hier meer.