Advies

Waar we kunnen, helpen we je graag aan een gedegen tuin- of plantadvies. Vaak gebeurt dat al automatisch bij een bezoek aan onze kwekerij. Logischerwijs lukt het, vooral op drukke weekend- en voorjaarsdagen, lang niet altijd om iedereen te woord te staan. Heb je uitgebreidere vragen over beplantingen voor je tuin, adviseren we je contact op te nemen met een goede beplantingshovenier.  Wanneer je je tuin graag wil vergroenen maar niet goed weet hoe, bieden we de mogelijkheid om een kant-en-klaar border bij ons aan te schaffen. 

Bereid je voor

Wanneer je met de tuin aan de slag wilt, maar niet zo goed weet waar je moet beginnen, is het handig om jezelf een aantal vragen te stellen. We kunnen je altijd van advies voorzien, maar bepaalde keuzes zul je toch zelf moeten maken. De volgende vragen helpen jou bij het kiezen van planten en het creëren van een plan voor de tuin:

 

  • Welke standplaats heeft het stuk grond waar de planten in komen? Staat het vooral in de zon of juist (half)schaduw?
  • Hoe hoog mogen de planten ongeveer worden?
  • Welke soorten planten vind je leuk? Denk aan kleur, kruiden, grassen, insectvriendelijkheid etc.
  • Met welke grondsoort heb je te maken? Klei, zand of veen?

Heb je zelf al een lijstje met planten gemaakt? Check dan hier of deze in ons assortiment zitten en of ze op dat moment beschikbaar zijn.


Het samenstellen van een border

Heb je uitgebreidere vragen over beplantingen voor je tuin, adviseren we je contact op te nemen met een goede beplantingshovenier. Soms is dit net een stap te ver of wil je misschien gewoon graag zelf aan de slag. Dit document helpt je een handje hoe je zelf een mooie border kunt samenstellen. Of bekijk of een kant-en-klaar border uitkomst kan bieden.

 

 

Download
Tips voor het samenstellen van een border
Tips voor het samenstellen van een borde
Adobe Acrobat document 16.2 MB

Hoe werkt het op de kwekerij

Sortering

Ons assortiment staat op hoogte gesorteerd. Aan het begin van elk bed staat tot welke hoogte de planten groeien. De schaduwplanten en kruiden hebben een eigen plek. Op de plantenbordjes staat alle informatie over de plant inclusief een plaatje van een insect als het een insectenplant is en een kaartje van Nederland als het om een inheemse plant gaat. 

 

Planten verzamelen

Op de kwekerij zijn bamboe plantenstekers aanwezig, zodat je de namen van de planten die je verzamelt kunt opschrijven. Dat verzamelen kun je doen in kistjes en doosjes die klaarstaan. Deze ontvangen wij van groenteboeren en biologische winkels uit de omgeving – op deze manier worden ze hergebruikt en hoeven wij geen extra verpakkingsmateriaal te gebruiken. Deze materialen zijn echter schaars dus mocht je zelf een krat of doos hebben om je planten in mee te nemen, is dat heel fijn.

 

Producten voor de bodem

Onder de overkapping naast de parkeerplaats vind je de biologische potgrond, tuinaarde-compost en mestcompost van Bio-Kultura. Wij staan klaar om je te adviseren over het gebruik van deze producten en welke het beste past bij de grond in jouw tuin.

 

Moederbedden

Rechts langs het pand vind je de moederbedden; hier kweken we onze planten in de volle grond. Dit is zeker de moeite waard om een kijkje te nemen en inspiratie op te doen.

 

Prijzen 

Wij hebben geen prijslijst, maar veruit de meeste planten op onze kwekerij kosten €3,50. Staan ze in een grotere potmaat, dan is dit soms wat hoger. Wij adviseren gemiddeld 7 planten per vierkante meter, een beetje afhankelijk van de soort die je kiest. Zo kun je ongeveer uitrekenen wat je kwijt zult zijn voor een nieuwe border. 


Nog een praktische mededeling: er is geen toilet voor bezoekers aanwezig op onze kwekerij.