De kwekerij

Kwekerij van Houtum ligt in het Langbroekerweteringgebied tussen Driebergen en Doorn in. Naast ons is het Von Gimborn Arboretum, een schitterend 'bomenmuseum'. De kwekerij is omringt door een prachtig stiltegebied. Mooier kan onze plek niet liggen vinden wij. Wij zijn Jan en Gertrude van Houtum en hebben op deze plek onze kwekerij ontwikkeld. 

Ik ben begonnen als hovenier met daarnaast, voor eigen gebruik, een kleine kwekerij. Ik startte met het zelf kweken omdat de vaste planten die ik graag gebruik in tuinen vaak niet in de handel op voorraad waren. Ook vond ik de kwaliteit van de planten die werden aangeboden vaak te laag. Naast het kweken was ik druk in tuinen en Gertrude deed de verzorging van de planten.

In 1994 kwam er een mogelijkheid om op een zeer mooie lokatie een stuk grond te kopen. Niets is fijner dan om volgens eigen idee en ideaal een kwekerij in te richten. Het hoveniersbedrijf wordt vanaf dat moment door iemand anders voortgezet. Alleen het plantkundige werk in tuinen, zoals snoeien, renoveren van beplanting of inrichten van borders, wordt nog wel gedaan door mij. Zowel op de kwekerij als in tuinen geef ik advies en maak ik graag samen met u een plan. 

Voor ons zijn tot op de dag van vandaag een aantal uitgangspunten essentieel:

1 - Het biologische aspect

Wat met name bedoeld wordt, is dat wij geen bestrijdingsmiddelen gebruiken. Dit zorgt voor een rustige en evenwichtige groei van de planten. Met voldoende diversiteit, zodat ziekten en plagen minder kans krijgen. En is een plant te ziektegevoelig, dan kweken wij hem niet. Het biologische komt uit onszelf, economische motieven spelen hierin geen rol. Zo werken wij al ruim 22 jaar.

En het resultaat? Door een inrichting waarbij de ecologische aspecten belangrijk zijn, is een evenwicht ontstaan op de kwekerij waarbij niet alleen de planten zich goed ontwikkelen maar ook veel vogels, vlinders, kikkers en ringslangen een plek hebben kunnen vinden. Zelfs het ijsvogeltje zien wij zo af en toe rondvliegen. Hierdoor is het gewoon een fijne plek om te zijn en te werken.

2 - Een divers en gezond assortiment

Het zorgdragen voor een gezond en sterk assortiment dat vermeerderd wordt van- en uit eigen planten. De moederbedden zijn dan ook meer dan de moeite waard om doorheen te lopen en inspiratie op te doen. Op de kwekerij is er daarom een ruime selectie van mooie planten beschikbaar. Bekijk onze Plantenlijst 2020.

3 - De kwekerij moet een inspiratiebron zijn 

Tuinen en tuinieren is de dichtstbijzijnde stap naar een natuurbeleving! De invulling hiervan moet er mede voor zorgen dat je verbonden bent met de plaats waar je nu woont. Onze kwekerij moet niet alleen een plek zijn waar je advies in kunt winnen en planten kunt kopen. Het moet vooral ook een inspiratiebron voor je eigen tuin kunnen zijn.

4 - Een bewust gekozen eigen assortiment 

Wij kweken alleen planten waar we zelf iets mee hebben. Hierdoor is het assortiment als geheel op elkaar afgestemd waardoor combinaties als vanzelf lukken. Wij houden van sterke en weelderige planten, waarbij bladvorm, bloei, standplaats, insect-vriendelijkheid en diversiteit belangrijke aspecten zijn. Het biologisch en evenwichtig kweken van deze planten staat hierbij voorop.

5 - Advies en voorlichting 

Graag willen wij onze kwekerij, en de beleving daarvan, delen met u. U kunt bij ons niet alleen terecht voor het aanschaffen van planten, maar zeker ook voor inspiratie en advies. U bent dan ook van harte uitgenodigd om onze kwekerij te bezoeken.

Gertrude en Jan van Houtum

Veel gestelde vragen

Heeft u een vraag? Misschien vindt u het antwoord in onze rubriek "veel gestelde vragen". Of neem contact met ons op via het contactformulier

Beplanting & Advies

Heeft u een vraag omtrent de inrichting en beplanting van uw tuin? Dan kunt u een aanvraag doen via ons invulformulier. 

Bio-Kultura

Biologische potgrond, tuinaarde en mestcompost. Met deze producten werken we op de kwekerij. De producten van Bio-Kultura zijn ontwikkeld, getest en verkrijgbaar op de kwekerij.